Boekpresentatie Patty Harpenau bij Inspirimotion

Maak jezelf gelukkig zonder reden

Wanneer voelde jij je voor het laatste gelukkig? En was het verbonden met iets of iemand? Grote kans van wel. Wanneer voelde je je gelukkig zónder reden? Hmmm … Daar moeten de 50 belangstellenden toch even over nadenken als Patty Harpenau hen deze vraag stelt. Bij de presentatie van haar boek A Happy Way of Life, delen ze hun geluksmomenten en diepste verlangens met elkaar.

Door Chantal Hamers

Het leven draait om groei
De antwoorden lijken nog niet zo eenvoudig …
“We leren als kind dat geluk afhankelijk is van iets of iemand”, meent Patty, “dat is oké, maar je hebt later in je leven een probleem als liefde de kuierlatten neemt of jij je je baan verliest. Daar gaat je geluk … Je voelt je ongelukkig.”
Ze helpt het basismisverstand snel uit de wereld: “Het leven is niet alleen gemaakt om gelukkig te zijn. Het draait om groei. Grootser groeien in je eigen verlangen en dieper geluk.”

Eén wens: gelukkig zijn
Een diep levensverlangen heeft in de kern zeven vragen die alles zeggen over onze kernwaarden of intelligenties:
1. Zijn (mag ik er zijn?)
2. Creatie (wat droom ik?)
3. Vertrouwen (wat is mijn identiteit?)
4. Liefde (wat is mijn passie?)
5. Overvloed (wat deel ik?)
6. Verbinding (voel ik goed wie ik ben?)
7. Vrijheid (geef ik mijzelf de ruimte om te mijzelf te zijn?)

Meditatie geeft zicht
Het antwoord is simpel volgens de auteur: “Meditatie is iets voor jezelf doen dat dichtbij je hart ligt. Iets dat je doet waarbij je de tijd vergeet.” Meditatie geeft zicht op waar je gelukkig van kunt worden. Bijvoorbeeld: je hoofd heeft een behoefte: een baan, geld, huis, auto, partner. Dat benoemen we als uiterlijk geluk. Maar je hart heeft een verlangen dat los staat van materiële dingen: gelukkig zijn. Dat is innerlijk geluk.
“Je allerdiepste verlangen van wie je bent is de grootse blinde vlek ons leven. Als je niet weet wat je verlangt, weet je niet wie je bent. En ontleen je geluk aan een ander.”

Stem af op je verlangen
Hoe weet je nou wat je diepste verlangen is? Door goed te voelen naar je hart en jezelf deze vraag te stellen. Als je voelt dat je diepste verlangen gezondheid is, schuilt daar vaak een diep verlangen achter om mensen te helen. Dat zie je vaak bij mensen die in de zorg werken.

Cadeau: erken jezelf
“Mensen die pleasen, hebben een diep verlangen er te mogen zijn. Hun grootste zoektocht is die van erkenning, waardering, gezien worden door anderen. Als je niet weet wie je bent, ga je anderen pleasen om er te mogen zijn. Je huiswerk is om dat aan jezelf cadeau te doen. Mensen met dezelfde verlangens trekken elkaar aan. Je herkent mensen met dezelfde energie. En als je je verlangen leeft, ga je in de flow van je leven. Stem dus af op je verlangen in plaats van je gemis. Ongeacht wat de buitenwereld doet. Natuurlijk raakt iets je nog maar het slaat je niet meer uit het lood.
Begrijp wat de rode draad is in je leven en zie mensen die op je pad komen als leraren die testen waar je nu staat tussen je schaduw en licht. Het leven is een levensecht spel en nee zeggen is ook een daad van liefde.”

Patty Harpenau besluit: “Ik hoop dat dit boek je ballen geeft. Maak jezelf gelukkig zonder reden. Als je je verlangen leeft, gaat dat moeiteloos.”

Verder lezen? Kijk op www.ahappywayoflife.com
Behoefte aan een cursus of workshop in geluk? Kijk dan op www.inspirimotion.com of www.pattyharpenau.com